Frequently asked Questions

Regelmatig krijg ik vragen over papiersoorten, druktechnieken, het ontwerp proces, levertijd, proefdruk, prijzen, werkwijze… Ik ben volop bezig om al de vragen te bundelen en hier te noteren. Er staan er al enkele online. Wordt in de loop van de tijd verder aangevuld.

Heb je na het lezen van de FAQ’s nog vragen, je kan altijd een afspraak inplannen!

Ga snel naar jouw onderwerp

Drukwerktechnieken

Het hele proces vraagt meer bijzondere materialen, tijd en inspanning van de drukker om jouw ontwerp perfect op papier te krijgen. Vandaar dat de prijs voor letterpress/foliedruk kaartjes een hogere kostprijs hebben in vergelijking met een digitaal gedrukt kaartje. Over het algemeen wordt deze techniek interessanter in prijs bij grotere afnames (vb 150, 200 stuks en meer) omdat de (eenmalige) kost van de cliché wordt gemaakt voor zowel 10 stuks als voor 200 stuks. Waardoor de stukprijs van het kaartje zakt bij grotere afnames.

Foliedruk is een kostbaar proces, voornamelijk als het om kleine oplages gaat. De voornaamste kost zit hem bij de messing vormen (cliché). Ze maken voor jouw naam een speciale mal/stempel (cliché) die in het papier wordt gedrukt. Deze vorm is super gedetailleerd en hittebestendig. De cliché wordt onder een plaat geplakt waarin een verwarmingselement zit. De cliché wordt hierdoor op temperatuur gebracht en dit is nodig om de folie vast te zetten op het papier. Alsook is het instellen en gereedmaken van de pers arbeidsintensief. 

​Letterpress en goudfoliedruk op de ambachtelijke manier behoren tot de duurdere, meer luxueuze druktechnieken.

De details in letterpress of goudfolie liggen als het ware “dieper” in het papier. Je voelt en ziet reliëf als je dit drukwerk vast neemt. Details, tekeningen, lijntjes, namen worden haarfijn en scherp gedrukt waardoor het prachtige resultaten geeft.

Letterpress is ook een ambachtelijk techniek. In plaats van folie wordt er met inkt gedrukt, die de drukker manueel moet aanbrengen. Het proces is tijdrovend om tot het perfecte resultaat te komen. Ook de drukplaten waarmee gewerkt wordt, zijn best prijzig. De papiersoorten die gebruikt worden voor letterpress zijn standaard een hogere grammage (dikker).

Het aantal kleuren in je letterpress ontwerp bepaalt deels ook de prijs van het drukwerk. Voor elke kleur die je in het ontwerp wil wordt een plaat gemaakt. Heb je 2 kleurtjes letterpress heb je ook 2 drukplaten. Na elke drukgang (per kleur = 1 drukgang) moet telkens de plaat gereinigd worden zodat er geen vlekjes van een voorgaande kleur op jouw kaartje terechtkomt. Daarom is het ook voordeliger om het aantal kleurtjes te beperken voor je letterpress ontwerp.

Algemeen

Indien jullie voor digitaal drukwerk hebben gekozen (dus geen speciale druktechniek zoals letterpress, foliedruk, embossing,…) kan ik jullie een geprinte versie van het eindresultaat bezorgen.

Bij (luxe) drukwerk met speciale veredelingen zoals letterpress, foliedruk (hotfoil) kleur op snee,.. Kan ik dit niet voor jullie voorzien omdat dit een erg kostbaar proces is. Aan de hand van tig voorbeelden kan ik jullie wel een mooie indicatie geven van hoe jullie eindresultaat er gaat uitzien. Een digitale proefdruk (PDF) is hierbij wel steeds van toepassing.

De ervaring leert me dat deze niet het échte eindresultaat laat evenaren (die is namelijk niet te overtreffen digitaal ;-)) maar het geeft jullie al een helder beeld wat jullie mogen verwachten.

Wil je graag de kwaliteit van de kaartjes zien en voelen? 

Ja, dit is mogelijk mits een betaling van €15,- 

Wanneer je nadien een bestelling plaatst voor ontwerp en drukwerk wordt de betaalde €15,- van de totaal factuur afgetrokken.

Indien je hiervoor interesse hebt mag je een mailtje sturen naar info@studiooctavie.be of vul het contactformulier op de website in met als onderwerp “proefkaartjes” en graag erbij vermelden welke techniek of ontwerpje (s) je graag thuis had ontvangen. Max 2 proefkaartjes per keer.

Hou er rekening mee dat sommige gevraagde ontwerpjes niet meer op stock kunnen zijn. Ik bezorg jullie dan een alternatief ontwerpje die het papier en/of druktechniek evenaart.

Vragen beantwoord?

Willen jullie graag samenwerken of hebben jullie nog vragen? Reserveer jouw plaatsje in mijn agenda. Staat er geen moment tussen dat voor jullie past of ben je aan de late kant? Geen probleem stuur me dan even een mailtje of geef me een belletje en we kijken wat we kunnen doen.